Friday, December 15, 2017

Cinta Untuk Mr. Hero - 6

Mengantuknya! Tiap kali dia menghadap kerja yang satu ini, kelopak mata Zalya mesti akan jadi berat. Macam ada entiti sedang bergayutan. Menggoda dan menghasut dia agar lelapkan mata.
Hesy, tak boleh jadi ni! Zalya tepuk-tepuk pipi sendiri. Biar dia sedar diri sikit. Biar hilang rasa mengantuknya. Pandangannya dialihkan pada gambar Koko yang diletak di atas meja. Senyumannya serta-merta melebar. Rasa tak sabar untuk balik dan memeluk kucingnya. 
Skrin komputer kembali ditatap. Tugas untuk menjawab emel perlu diteruskan. Walaupun masih ada banyak emel yang belum dibuka, Zalya percaya dia boleh membalas semuanya. Chaiyok, Zalya!
Baru dia hendak jawab satu emel, telefon bimbitnya bergetar di atas meja. Tertera nama Hanim. Panggilan segera dijawab.
"Macam mana? Dah pilih mana yang berkenan di hati?" soal Zalya.

"Saya confuselah, Zalya. Awak rasa pakej mana yang best?"
Pulak dah?
"Kalau ikutkan hati, dua-dua pakej memang best. Tapi awak kena tengok siapa yang join rombongan tu. Pakej pertama memang ada lebih banyak tempat untuk dilawati berbanding pakej kedua. Tapi jadualnya mungkin agak padat dan kurang sesuai untuk orang-orang tua. Benda-benda macam tu awak kena ambil kira, Nim."
Setahu Zalya, datuk dan nenek Hanim pun ikut serta dalam lawatan itu. Sudah tentu, Hanim kena mempertimbangkan keadaan warga emas itu.
"Maknanya, saya kena ambil pakej kedua lah ni?"
"Saya cuma cadangkan saja. Terpulang pada awak sama ada nak ikut atau tidak."
"Kalau awak kata okey, saya pun okey saja."
Mudah sungguh Hanim buat keputusan. Orang banyak duitlah katakan... Kalau Zalya, sepuluh kali fikir pun belum tentu dia kata okey. Nak melancong kena banyak pakai duit. Nak ber-backpackers? Mana dia reti!
"Kalau gitu, saya confirmkan dengan agensi tu. Senang mereka nak tempah tiket, hotel semua."
"Thank you so much, Zalya sayang! Nasib baik awak ada. Nanti saya belikan souvenir yang best-best untuk awak, ya?"
“Jangan lupa belikan skarf yang cantik-cantik untuk saya, ya?” pesan Zalya.
“Untuk awak, satu kilang skarf pun saya boleh belikan!” balas Hanim, mengundang tawa Zalya.
Butang merah di skrin ditekan selepas habis  berborak. Zalya terus tarik keluar kad nama Nazif dari dompetnya. Ada dua nombor di situ. Satu nombor pejabat. Satu nombor telefon bimbit.
Ikutkan hati, Zalya mahu sahaja telefon Nazif. Tapi dah namanya pegang jawatan nombor satu dalam agensi sendiri, sudah tentulah lelaki itu terlalu sibuk untuk jawab panggilan sendiri kan?
Hendak atau tidak, Zalya terpaksa dail nombor pejabat. Baru dua kali deringan, panggilannya berjaya disambungkan.
“Selamat pagi, Ruhani Travel & Tours. Boleh saya bantu?”
Terdengar suara seorang perempuan di hujung talian. Ceria sangat, macam orang takde masalah hidup.
“Hai, nama saya Zalya. Minggu lepas saya ada datang ke pejabat untuk bertanya tentang pakej pelancongan. Saya call sebab nak confirmkan pakej.”
“Cik tunggu sebentar sementara saya semak dahulu, ya?”
Sunyi seketika di dalam talian.
“Semalam Cik Anna Zalya ada temujanji dengan Encik Damien kan?” Suara merdu itu bertanya.
Dahi Zalya timbul garis halus. Memang betul lah namanya Anna Zalya. Tapi kenapa perempuan dalam telefon kata Damien yang sepatutnya ada temujanji dengannya? Habis, kenapa Nazif yang dia jumpa?
“Ya. Boleh saya bercakap dengan Damien?”
“Boleh. Cik tunggu sebentar.”
Tunggu sebentar lagi? Agaknya, satu agensi itu suka buat dia tertunggu-tunggu. Masa Zalya pergi untuk kali pertama, Nazif buat dia menunggu di dalam bilik sejuk beku.
Tidak lama Zalya menanti, terdengar suara Damien di hujung talian. Nada suaranya kedengaran begitu ramah. Damien juga dengan senang hati mahu bertemu bila-bila masa untuk berikan penjelasan lanjut.
Senang sangat berurusan dengan Damien. Ah, mungkin sudah jadi lumrah ejen pelancongan agaknya. Kalau tak ramah-mesra, macam mana bisnes nak masuk? Selepas tetapkan tarikh temujanji kedua, panggilan ditamatkan.
Kad nama Nazif ditenung lama. Tiba-tiba Zalya diserang rasa sesal. Sepatutnya dia terus telefon Nazif sahaja tadi. Aduh, hilang sudah peluangnya untuk bertemu Nazif sekali lagi.
Zalya raup mukanya dengan kedua-dua telapak tangan. Sudah terlambat untuk dia menyesal sekarang. Walaupun tidak rela, Zalya pasrah. Nampaknya, sampai bila-bila pun dia takkan tahu di mana dia jumpa Nazif sebelum ini.
Laci meja dibuka sebelum kad nama itu disimpan di dalamnya. Perlahan-lahan laci ditutup rapat.

Selepas dua jam, barulah pintu bilik mesyuarat dibuka. Semua editor keluar dengan wajah berkerut-kerut. Macam orang sembelit pun ada! Teruk sangatkah mesyuarat tadi sampai semuanya tarik muka?
"Zalya, masuk bilik I sekejap." Tina mengarah bila mendekati mejanya.
Arahan itu buat Zalya berdebar satu macam. Apatah lagi bila dia dipanggil selepas mereka habis bermesyuarat. Hati mulai rasa tak sedap semacam.
Takkan Tina hendak menilai prestasi kerjanya? Bonus lambat lagi kut! Tapi kalau bukan sebab bonus, sebab apa? Tina hendak suruh dia berhenti kerja ke? Tidak!!!
Langkah Zalya semakin berat bila mendekati pejabat Tina. Daun pintu ditolak perlahan.
"Bos panggil saya ke?" Teragak-agak Zalya menyoal.
"Yes. Have a seat."
Zalya tarik kerusi dan duduk tegak di hadapan Tina. Wajah kusut Tina membuat dia makin resah.
"Dah berapa lama you kerja dengan I?"
"Dua... tahun?"
"You suka dengan kerja you sekarang?"
Sah! Memang Tina mahu berhentikan dia.
"Bos, tolong jangan berhentikan saya. Kalau saya tak buat kerja saya dengan elok, bos marahlah saya. Kalau bos nak denda saya pun saya tak kisah. Tapi jangan buang saya dari sini. Saya masih perlukan kerja saya. Kalau saya diberhentikan, macam mana saya nak bayar hutang kereta dan sewa rumah semua? Saya ada banyak tanggungan lagi, bos!"
"Zalya, you cakap apa ni? Bila masa pula I kata I nak berhentikan you?"
“Eh? Bukan ke? Habis, kenapa bos tanya saya soalan yang pelik-pelik tadi?" Zalya kembali tersenyum. Lega jangan cakaplah! Rasa mecam terangkat beban yang menhempap tubuhnya tadi.
“Mana ada pelik! You tu yang kelam-kabut. Boleh tak you jawab dulu sama ada suka dengan kerja you atau tidak?”
“Su... suka, bos,” jawab Zalya dalam keterpaksaan.
“Bagus. You tahu tak apa hasil mesyuarat tadi?”
“Mestilah saya tak tahu.”
Zalya terus kunci mulut bila Tina menjeling. Baru sahaja Tina hendak membuka mulut, terdengar bunyi ketukan di pintu. Terjegul muka editor lelaki segak berkaca mata.
“Tina, you nak jumpa I ke?”
Yes, Luq. Have a seat.” Tina mempersilakan lelaki itu duduk.
“Zalya, you kenal dengan Mr. Luq kan?”
Of course Zalya kenal editor fesyen yang bernama Luqman Zakri itu! Masa mula-mula kerja di e-Hawa, Zalya memang tak percaya lelaki itu ketua di bahagian fesyen. Bayangkanlah, orang lelaki jadi ketua editor bagi bidang yang majoritinya melibatkan kaum wanita? Tak logik langsung!
Tapi selepas itu, Zalya lihat sendiri kewibawaan editor yang sentiasa segak bergaya itu. Lelaki itu punya mata yang bagus. Setiap gambar yang dipilih Luqman cukup memukau dan mengagumkan.
Fida kata, Luqman pernah bekerja dengan majalah Harper's Bazaar dan Vogue Paris. Namun selepas empat tahun, lelaki itu pulang semula ke Malaysia dan bekerja dengan e-Hawa. Rindukan tanah air kononnya.
“Luq, you ingat apa yang kita bincang dalam bilik meeting tadi?”
Luqman terus pandang Zalya atas bawah.
Dahi Zalya berkerut. Dah kenapa editor itu pandang dia macam tu? Macam tengah bagi markah pun ada!
“You serious nak suruh dia jadi model?” Suara Luqman mendatar, tidak beremosi.
Suruh siapa jadi model?!! Spontan Zalya tatap muka Tina. Tapi wanita itu terus bercakap dengan Luqman tanpa mempedulikannya.
“You sendiri yang kata, model you tak dapat dihubungi dan you perlukan pengganti. Staf you yang paling cantik itu pula tengah sarat mengandung. Zalya is the next beautiful face that we have in our office.
Terlepas keluhan berat dari mulut Luqman. Berserabut kepala otaknya. Jurugambar sudah sedia. Lokasi pun sudah disewa. Tapi watak utama untuk sesi pengambaran itu hilang tanpa dapat dikesan. Paling buat dia pening, siapa nak ganti segala modal yang telah dikeluarkan? Dia?
Fine...” Luqman terpaksa akur dengan pilihan yang dia ada.
Great! Zalya, you ikut Mr. Luq pergi ke set untuk sesi photoshoot. Lepas habis shooting, you tak perlu masuk office. I bagi you cuti bergaji hari ini.”
“Nanti, nanti, nanti! Bos cakap apa ni? Bos nak saya jadi model? No way! Bos dah lupa ke, saya cuma pembantu editor sahaja. Bukannya model!”
Zalya panik. Apa semua ini? Pasal cuti bergaji, memang dia takde masalah. Lagi suka adalah! Tapi kenapa mereka buat keputusan untuk jadikan dia model terjun tanpa berbincang dengannya terlebih dahulu?
Come on, Zalya. Mr. Luq tengah stres sebab model dia M.I.A. Dia tak dapat hubungi model untuk gantikan last minute sebab jadual mereka penuh. Biasanya kita akan gunakan Laura untuk jadi model terjun. Tapi you pun tahu Laura tengah tunggu masa sahaja untuk bersalin. Takkan you nak suruh Laura pergi juga? Buatnya dia terberanak kat set nanti, macam mana?”
“Tapi kenapa mesti saya?” Zalya tuding jari ke arah dirinya. Ramai lagi staf yang pastinya teruja untuk jadi model terjun. Mengapa dia juga yang terpilih?
“Sebab muka you cantik. Puas hati? Dah, jangan banyak soal. Ikut I sekarang sebelum I ubah fikiran.” Luqman terus bangun, meninggalkan bilik Tina.
Zalya terpinga-pinga. Luqman makin menjauh. Tina pula buat derk sahaja.
“Kenapa you tercegat lagi kat sini? Pergilah ikut Luq,” arah Tina.
“Tapi bos...”
“I tak nak dengar apa-apa alasan.” Tina tayangkan telapak tangan. Isyarat ‘talk to the hand’. Maksudnya cukup jelas dan nyata.
“Tapi saya...”
Nope.”
“Bos...”
Not a word.”
Zalya ketap bibir.
Uwa...
Bos memang kejam.
Macam Hitler.
Diktator!
Zalya rasa hendak menangis bila terpaksa membuntuti Luqman.

Tuesday, November 21, 2017

Cinta Untuk Mr. Hero - 5


"Hey, you’re okay?"
Lima perkataan. Satu ayat. Tubuh Zalya bagai terkena renjatan sebelum bangkit dari perbaringan. Tercungap-cungap oksigen disedut.
Mata Zalya pantas mengitar segenap ruang. Koko sedang nyenyak di sudut bilik. Zalya tarik nafas lega. Dikesat peluh yang merenik di dahi.
“Mek, kau okey ke?”
Zalya tertoleh. Entah bila Fida berdiri di muka pintu, dia sendiri tak tahu.
“Aku dengar suara kau tadi. Kau mengigau lagi ke?” tanya Fida lagi.
Zalya mengangguk lemah.
Sorry sebab buat awak terjaga.” Zalya diterpa rasa bersalah.
“Aku belum tidur lagi sebab tengah berborak dengan Rayyan tadi. Kau okey tak ni?”
“Saya okey.”
“Betul? Kau nak aku teman tidur dengan kau ke?” Terpapar garis kerisauan di wajah Fida.
“Jangan risau. Lagipun Koko kan ada? Dia boleh temankan saya.”
“Kalau macam tu aku masuk bilik dulu. Jangan lupa basuh kaki dan baca doa sebelum tidur,” pesan Fida sebelum menutup pintu rapat.
Zalya sandarkan tubuh pada kepala katil. Entah kenapa mimpi ngeri itu makin kerap mengganggu. Igauan itu juga tidak pernah berubah. Setiap kali dia bermimpi, nafasnya bagai tersekat. Tubuhnya akan menggeletar.
Namun tiap kali itu jugalah, pasti suara itu yang akan menyedarkannya. Sayangnya, Zalya tidak kenal siapa empunya suara itu. Mahupun tahu akan wajah pemilik suara itu. Segala-galanya begitu kabur. Samar.
Dan ada satu perkara yang Zalya memang tak faham. Kenapa orang dalam mimpinya itu speaking London dengan dia? Bila masa pula dia berkawan dengan mat salleh? Ini mesti pengaruh drama bersiri dari Amerika. Sampai terbawa-bawa dalam mimpi!
Zalya tergeleng. Daripada berfikir tentang mimpi yang entah apa-apa, lebih baik dia cuba tidur semula. Nasib baik esok hari Sabtu. Tak perlulah dia fikir untuk bangun awal. Lantas Zalya cuba untuk pejamkan mata. Tidak lama kemudian, dia kembali terlena.

“Awak buat apa pagi-pagi buta ni, Fida?” Zalya muncul dengan muka berkerut-kerut. Rambutnya serabai. Mulutnya menguap luas. Kalau gajah lalu pun dia boleh telan.
“Aku masak nasi gorenglah. Takkan bertukang pula?”
“Masa apa sampai macam tu sekali bunyinya? Saya ingat ada orang berperang tadi. Sampai ke bilik saya dengar tahu!”
Zalya seret kerusi untuk duduk. Dek bunyi dari dapur, Zalya terjaga dari lenanya yang panjang. Rasa macam belum cukup tidur lagi. Dia tengok jam di dinding. Baru pukul 8.30 pagi! Mana ada orang bangun seawal ini pada hujung minggu?
“Suka hati akulah nak masak ke nak berperang ke. Kau pun satu! Dah pukul berapa sekarang? Matahari dah naik mencanak tinggi, kau baru nak bangun? Kalau mummy aku ada kat sini, dah lama kau kena bambu tahu?”
Come on lah. Hari ni kan hari minggu? Bagilah saya peluang untuk tidur lama sikit.”
“Eloklah tu anak dara bangun lambat. Matahari dah tegak atas kepala baru nak buka mata. Kalau bakal boyfriend kau tahu perangai kau macam ni, terus dia tak jadi nak ajak kau bercinta. Lepas tu, jangan nak mengadu nasib dengan aku pula!”
Zalya buat-buat tak dengar. Teman serumah merangkap teman sepejabatnya ini memang suka cakap ikut sedap anak tekak saja.
Nasib baik dia buka jenis kaki sentap. Kalau tak dah lama dia pindah cari rumah sewa lain. Takpun, dia halau Fida keluar. Tapi kalau dia tinggal seorang, siapa nak bayar sewa Fida nanti? Nahi nahi!
“Nasi goreng untuk saya ada tak?” Zalya tanya, tukar topik.
Tumpuan dialih pada nasi di dalam kuali. Bau nasi goreng itu sendiri sudah cukup mengancam jiwa. Apatah lagi rasanya?
“Sudah tentu ada, tuan puteri. Patik dah siapkan santapan nasi goreng cukup untuk 10 orang.”
“Iya? Ini yang buat saya sayang sangat dengan awak, Fida!” Tubuh Fida dipeluk Zalya erat-erat. Buat-buat tak faham walaupun dia tahu Fida memerli.
"Eii... apa peluk-peluk ni? Dahlah tak mandi. Busuk tahu!” Fida menolak tubuh Zalya, menjauhi dirinya. Namun mukanya tersenyum-senyum, tanda cuma bergurau.
“Mana ada busuk?”
“Aku peduli apa? Kalau kau nak makan, pergi mandi dulu!"
"Okey, sekarang juga saya pergi mandi. Nanti awak tolong goreng telur mata kerbau untuk saya, ya?" Zalya bergegas ke bilik air selepas habiskan kata-kata.
"Banyak cantik? Goreng sendirilah, mek!"
Laungan Fida dari dapur hanya dibalas tawa Zalya. Dia terus pergi untuk membersihkan diri. Sebelum mandi, sempat dia berikan makanan untuk Koko.  
“Makan banyak-banyak ya, Koko?” ucap Zalya seraya mengelus tubuh putih bersih itu. Koko tidak membalas. Sebaliknya tunduk melahap makanannya.
Selesai mandi, Zalya turun semula ke ruang makan. Nasi goreng sudah terhidang dengan hiasan daun salad dan tomato. Begitu juga dengan telur goreng mata kerbau di atas nasi. Makin berdondang sayanglah perutnya saat itu.
“Tengok apa lagi? Duduklah.”
Kerusi laju ditarik. Zalya duduk menghadap Fida. Tanpa membuat masa, Zalya menyuap nasi ke dalam mulut.
"Sedapnya nasi goreng awak, Fida! Kalah nasi goreng kat hotel lima bintang."
Nasib baik ada Fida. Nak harapkan diri sendiri memasak? Kirim salamlah!
"Tengok tanganlah. Lagipun, bila masa aku masak tak sedap?”
“Amboi, bukan main riak lagi. Karang Tuhan tarik balik bakat tu, baru tahu!” Zalya mengingatkan.
“Aku bukan riaklah. Aku cuma cakap benda yang betul. Kenyataan. Fakta.”
Suka hatilah. Zalya malas nak berdebat dengan tukang masak favoritenya itu. Silap hari bulan, Fida merajuk dan tak mahu masak lagi. Lebih baik dia nikmati nasi goreng ini.
“Oh, ya! Kau ingat lagi tak lelaki handsome yang aku kenalkan dengan kau hari tu?”
“Lelaki handsome mana pula ni, Fida?”
Tumpuan Zalya hanya pada makanan di depan mata. Kalau ada makanan sedap, bom jatuh sebelah rumah pun dia buat dono.
“Ala, apa nama dia?” Berkerut-kerut dahi Fida, cuba mengingat.
“Haaaa, Fakrul!”
Zalya rasa hendak tercekik sebaik dengar nama itu. Cepat-cepat dia teguk air. Mana mungkin dia lupa lelaki yang bernama Fakrul itu? Dari awal hingga akhir, asyik bercerita tentang dirinya. Suka pergi memanjat gununglah. Selalu sertai maraton atau triatlonlah. Masalahnya, ada dia kesah?
“Oh, kenapa dengan mamat tu?” Zalya sambung makan. Tak berminat pun nak tahu sebenarnya.
“Dia tanya aku bila kau free. Aku rasa dia nak ajak kau datinglah! Jadi, apa kata kau keluar dengan dia? Mana tahu, kut-kut sangkut. Bolehlah kita bersanding serentak!” Fida bersuara teruja.
“Eii... Tak naklah saya keluar dengan dia!”
“Dah kenapa pula? Apa dia dah buat sampai kau tak suka keluar dengan dia?”
“Awak tahu tak dia tu self-centered? Narcissist. Saya dah tak sanggup tadah telinga untuk dengar dia seorang sahaja yang bercakap. Langsung tak beri orang lain peluang untuk bercakap. Boleh darah tinggi saya dibuatnya!”
“Janganlah cerewet sangat, Zalya. Lagipun, sampai bila kau nak terus single? Aku teringin juga nak tengok kau bahagia macam aku dengan Rayyan.”
Zalya tarik muka annoying. Balik-balik bagi alasan yang sama! Dia tahu Fida sedang diulit bahagia dengan Rayyan. Cinta pertama dan terakhirlah katakan!
“Fida, saya belum terdesak lagi nak kahwin. Kalau saya nak kahwin pun, bukan dengan Fakrul. Lagipun saya tak boleh ngamlah dengan dia. Takde chemistry!”
“Habis kau ada chemistry dengan siapa? Putera kayangan?”
Putera kayangan? Sekonyong-konyong muka Nazif menerpa ke dalam ingatan. Lelaki itu memang serba sempurna. Dahlah ada rupa, sopan pula tu! Tak sangka lelaki seperti itu masih belum pupus dari muka bumi.
“Mek, kau dengar tak apa yang aku cakap tadi?” soal Fida serentak menampar meja.
“Mak!” Tak pasal-pasal Zalya melatah. Ditepuk dada perlahan. Fida pula sudah ketawa terkekeh-kekeh, minta pelempang.
“Yang awak sergah saya tu kenapa? Rasa nak meletup jantung tahu!” Menjegil mata Zalya.
“Siapa suruh kau berangan? Entah-entah kau tengah fikir pasal Nazif tadi tak?”
“Mana ada!”
“Kalau tak apa-apa, muka kau jadi blushing-blushing tu kenapa?”
Susah betul Zalya hendak sembunyikan apa-apa daripada pengetahuan Fida. Rakannya itu macam ada kuasa luar biasa untuk tahu apa yang ada di dalam kepalanya.
Okay, fine! Saya mengaku memang saya tengah fikir pasal dia. Tapi saya rasa dia tu baik sangatlah, Fida. Macam tak sesuai dengan saya. Awak pun tahu taste saya macam mana kan?”
“Ya, aku tahu kau suka lelaki yang jenis bad boy. Yang ala-ala samseng. Yang suka buat hal ikut kepala sendiri. Tapi takkanlah orang macam tu yang kau nak buat suami? Macam mana dia nak jadi imam kau? Takkan kau pula yang nak kena bimbing dan ajar dia? Cik Anna Zalya, orang yang patut jadi ketua keluarga ialah lelaki tahu? Bukan kita!”
Fuh, berpeluh juga Zalya kalau terpaksa dengar tarbiyah percuma dari Ustazah Fida. Terasa panas punggungnya.
“Kau memang tak suka orang macam Nazif ke?”
Zalya berjeda. Beriya-iya pula Fida bertanya. Entah sejak bila dilantik jadi duta Nazif agaknya? Dari tadi asyik sibuk promote!
“Saya bukannya tak suka. Cuma muka dia macam ada ‘sesuatu’. Sesuatu yang buat saya rasa...” Zalya mengurut dada. Tidak faham dengan rasa yang menghuni jiwa.
“Rasa apa?” Fida tertanya-tanya.
“Saya syak dia pakai pelarislah. Sebab itu saya asyik teringatkan dia.”
“Pelaris apa pula yang kau merepek ni? Pelaris tu biasanya orang letak di kedai-kedai untuk lariskan perniagaan. Kalau nak tarik perhatian orang lain, orang akan pakai minyak pengasih! Reti?”
“Jadi, dia pakai minyak pengasih lah ni?”
“Suka-suka hati kau saja nak fitnah dia kan? Orang macam Nazif tak mungkin akan pakai minyak pengasih lah! Aku yakin 100%!”
“Yang awak bela sangat dia kenapa? Sekarang ni siapa kawan awak? Saya atau dia?”

Fida mahu buka mulut untuk menjawab. Namun dia akhirnya menggeleng sebelum sambung makan, membiarkan soalan Zalya berlalu tanpa jawapan.

Monday, November 20, 2017

Cinta Untuk Mr. Hero - 4


Pena dakwat hitam meluncur laju di atas helaian jurnal. Setiap malam sebelum tidur, memang inilah rutinnya. Membuat catatan harian. Jika hari ini dia terlupa, esok awal-awal pagi dia akan segera mencatatnya. Tak mahu dia terlepas walau sesaat pun dalam hidupnya.
Habis menulis, bibir Nazif melarik senyum. Perasaannya bagai sedang digeletek. Lucu bila teringatkan insiden petang tadi.
Anna Zalya. Takkan dia jemu menyebut nama itu berkali-kali. Bila dia lihat gadis itu di kafe, matanya asyik melekat pada wajah Zalya. Dia tidak sengaja bila bergerak serentak ke kiri dan kanan; mengikut rentak Zalya yang hendak keluar dari kafe.
Saat terdengar gadis itu merengus geram, Nazif sudah rasa hendak tergelak. Comel sangat! Tetapi dia tak berani buat gadis itu naik darah. Sebab itu dia berhenti dan beri laluan.
Kemudian mereka bertemu lagi. Kali ini di dalam lif di Wisma Seri. Bila Zalya tenung dia di dalam lif, Nazif langsung tidak melarang. Bahkan dibiarkan sahaja. Suka dia melihat wajah Zalya yang berkerut-kerut bila merenungnya.
Ketukan di pintu mengalih perhatian Nazif. Dia menoleh.
“Tak tidur lagi along?”
“Belum umi. Along nak tulis sikit lagi.”
“Tak penat ke along asyik menulis? Tiap-tiap hari pula tu.”
Nazif senyum nipis. Diletakkan pen di atas buku. Segala tumpuan diberikan kepada ibunya.
“Pernah tak umi rasa penat bila buat kek?”
“Tak pernah pula. Kenapa along tanya soalan macam tu?”
“Samalah macam along. Kita takkan rasa penat kalau kita buat apa yang kita suka. Lagipun along seronok bila dapat baca balik apa yang along tulis dulu.”
“Ada sahaja jawapan along kan?” balas Ruhani. Anak lelakinya hanya menarik senyum. Nasib baik Nazif tak jadi ambil bidang perundangan dulu. Kalau Nazif jadi peguam, agaknya lagi teruk bicaranya dipangkah.
“Oh, ya! Umi nak tanya. Hujung minggu ini along tak buat apa-apa kan?”
“Hujung minggu ini? Maaflah, umi. Along ada kerja sikit nak buat.” Terpamer riak bersalah di wajahnya. Namun tuntutan kerja perlu diutamakan.
“Along ni asyik sibuk memanjang. Along tahukan umur along dah masuk three series? Bukannya muda lagi! Kalau begini, bila umi boleh dapat menantu?" soal Ruhani.
“Menantu apa pula, umi? Kawan perempuan pun along takde. Macam mana nak ada menantu?”
“Takkan seorang kawan pun langsung takde, long?” Makin resah Ruhani bila mendengar jawapan itu.
Hesy!” Suara Zalya tiba-tiba menampan telinga.
Cuba awak tengok muka saya betul-betul. Pernah tak awak nampak muka saya sebelum ini?
Terlepas tawa kecil dari mulut Nazif. Keletah Zalya yang mencuit hati, tiba-tiba menerpa ruang memori.
“Along dah kenapa tiba-tiba ketawa?” Ruhani naik pelik. Tak pernah Nazif berperangai begini. Ketawa tanpa diketahui hujng pangkal!
“Takde apa-apalah, umi. Along pergi ke Indon untuk tujuh hari. Umi nak kirim apa-apa?” Nazif cepat-cepat alih topik.
Ruhani tarik muka. Faham Nazif mahu mengelak dari menjawab soalannya tadi.
“Ada. Umi nak minta satu aje dengan along.”
“Apa dia, umi?”
“Umi harap anak umi pergi dan balik dengan selamat. Boleh along janji dengan ibu?”
Hati Ruhani sentiasa tidak tenang mengenangkan berita yang menyiarkan tentang nahas kapal terbang. Ada sahaja tragedi yang berlaku. Sehingga dia jadi tidak berani untuk terbang lagi. Tetapi anaknya yang seorang ini asyik keluar masuk negara. Risau sungguh dibuatnya!
“Insya-ALLAH, umi. Along takkan apa-apa. Tapi kalau dah tertulis ajal kita, dalam tidur pun kita boleh dijemput-Nya.” Nazif mengingatkan.
Ruhani hela nafas panjang. Dia tahu tentang itu. Ajal maut tetap akan menjemput walaupun mereka duduk di dalam bilik paling kebal di dunia. Bukankah itu semua sudah ditentukan-Nya sejak di loh mahfuz lagi?
“Iya, umi tahu. Umi cuma risau kalau bisnes bakeri umi tu tiada siapa yang nak ambil alih?”
Perniagaan kek milik Ruhani sudah dibuka sejak 20 tahun lalu. Rangkaian kafenya sudah memasuki cawangan ke-60. Dia berharap anaknya dapat menyambung legasi yang dia tinggalkan nanti. Namun Nazif lebih fokus pada agensi pelancongannya sendiri.
“Airin kan ada? Lagipun bukan ke Airin selalu tolong umi di bakeri umi tu?”
“Airin tu muda lagi, long. Takkanlah umi nak letakkan tanggungjawab sebesar itu ke atas dia? Lagipun, macamlah along tak kenal perangai adik along tu. Hujung minggu saja, pergi memanjat gunung-ganang. Takpun pergi berkhemah di dalam hutan. Entah apa yang dia cari di sana, umi pun tak tahu!”
“Eloklah tu, umi. Lebih baik Airin bersahabat dengan flora dan fauna di dalam hutan sana daripada berkawan dengan orang entah apa-apa di bandar,” balas Nazif.
“Umi risaukan Airin sebab adik along tu budak perempuan. Buatnya apa-apa jadi pada dia dalam hutan tu, siapa nak tolong?”
“Airin pergi bukan seorang diri. Tapi dia pergi berkumpulan dengan kawan-kawan satu universiti dia. Umi tak perlulah risaukan dia sangat. Airin tu dah besar panjang. Pandailah dia jaga diri.”
Geram sungguh Ruhani mendengar jawapan Nazif. Ikutkan hati, dia memang tidak hendak ambil peduli. Tetapi naluri sebagai ibu mengatasi segala-gala. Bila anak-anak tiada di depan mata, mulalah hatinya diserang gundah-gulana. Serba tak kena jadinya.
“Hesy, susah betul umi nak bercakap dengan along ni. Ada saja jawapannya!”
Nazif tersengih. Bukannya sengaja mahu menjawab. Dia cuma tidak mahu ibunya terlalu risau. Ibunya perlu belajar mempercayai Airin yang bijak menjaga diri.
“Dahlah. Sebelum walid cari umi, lebih baik umi pergi masuk bilik dulu. Along jangan leka sangat menulis sampai tak tidur pula!” pesan Ruhani.
“Ya umi, along dah nak habis tulis dah ni. Selamat malam. Assalamualaikum.” Nazif segera gapai tangan ibunya lalu dia tunduk dan mengucupnya.
“Waalaikumsalam,” balas Ruhani. Sempat digosok rambut anaknya, biar berserabut.
“Umi ni...” Nazif tergeleng. Rambutnya dirapikan dengan jari. Semacam acara wajib, hampir setiap malam uminya pasti akan kusutkan rambutnya sebelum dia tidur.
Ruhani ketawa sebelum berlalu pergi. Nazif kembali menghabiskan beberapa ayat di dalam jurnal. Tidak lupa dia selitkan tentang perbualannya dengan umi tadi.
Habis menulis, barulah dia tutup lampu untuk tidur. Direbahkan dirinya ke atas katil. Esok dia perlu bekerja lagi. Dia perlu teliti laporan daripada staf. Kemudian, buat business plan untuk tahun suku kedua yang akan datang. Aduh, banyaknya kerja!
Nazif pejamkan mata, cuba lenyapkan segala masalah dari membebani kepala. Baru sahaja dia hendak lelap, wajah Zalya menerpa kotak ingatan. Senyumannya terukir panjang. Harap-harap gadis itu akan muncul di dalam mimpinya malam nanti.

“Awak pergi ke mana tadi?” Adha segera tutup buku sebaik Ruhani tunjukkan diri.
Ruhani atur langkah ke arah katil lalu duduk di samping suaminya. Selimut ditarik hingga ke paras pinggang.
“Saya tak ke mana pun. Saya cuma pergi berborak sekejap dengan along di biliknya tadi.”
“Along tak tidur lagi? Dah pukul berapa sekarang ni?” Adha pandang jam di dinidng. Dekat 11.00 malam. Patutlah matanya terasa berat sejak tadi.
“Macamlah awak tak tahu yang dia tu suka menulis. Satu rak buku dalam bilik dia tu penuh dengan diari dia.”
“Bukan diari, tapi jurnal. Orang lelaki tak mainlah tulis-tulis diari ni,” Adha membetulkan.
“Diari ke, jurnal ke, sama saja! Kedua-duanya catatan harian.”
“Diari tu buku untuk luahan perasaan dan emosi. Jurnal tu baru betul catatan harian. Mana sama?” protes Adha.
Ruhani tarik muka empat belas. Anak lelakinya asyik menjawab. Lelakinya pula tak reti nak beralah! Sakit pula hati dia.
“Awak dengan along memang dua kali lima, kan? Takkan berhenti selagi tak menang!”
“Merajuk ke?” Adha tersenyum. Lucu melihat wajah isterinya tetap mencuka.
“Janganlah marah, sayang. Saya minta maaf. Janji tak buat lagi,” Adha berikar. Barulah Ruhani tersenyum semula.
“Apa cerita anak-anak kita hari ini?” tanya Adha.
“Airin macam biasa, pergi masuk hutan. Along pula sibuk dengan kerjanya. Katanya hujung minggu ini dia nak pergi ke Indonesia.”
“Indonesia? Along nak pergi ke Jakarta ke?”
“Lupa pula saya nak tanya. Kenapa?”
“Awak tak kirim apa-apa?”
“Tak. Awak nak kirim apa? Nanti saya beritahu along.”
“Saya nak along tolong kirim salam.”
“Hesy, awak ni loyar buruk pula dengan saya kan?” Ruhani labuhkan punggung ke atas katil. Selimut ditarik hingga ke paras pinggang. Namun matanya tertumpu pada buku di tangan suaminya.
“Awak baca buku apa tadi?” Ruhani ingin tahu.
“Saya baca buku ‘Indahnya Hidup Berpoligami’.”
“Buku apa awak kata???” Menjegil mata Ruhani menatap wajah suaminya.
“Saya gurau sahajalah.” Adha tertawa. Seronok dapat menyakat isterinya.
Enggan percaya, Ruhani tarik buku yang berada di tangan Adha. Tajuknya nyata berbeza dengan apa yang Adha kata. Diselak isi kandungan pula. Buku motivasi itu penuh dengan ayat yang buat dia pening kepala. Lantas buku itu dikembalikan kepada Adha semula.
“Awak cakap betul-betul dengan saya. Dalam hati awak tu memang ada niat nak madukan saya kan?” siasat Ruhani.
“Mana ada... Tak baik awak tuduh saya begitu. Daripada madukan awak, lebih baik saya carikan isteri untuk along. Awak kan teringin sangat nak dapat menantu?”
“Tengok tu! Cepat sahaja awak tukar topik kan?”
“Eh eh... Memang betul apa yang saya cakap? Kenapa? Awak dah tak nak menantu lagi ke?”
“Malaslah nak cakap dengan awak ni!” Ruhani peluk tubuh. Entah kenapalah ahli keluarganya ada bermacam ragam.
“Janganlah marah, Hani.”
Adha cuba memujuk. Bahu Ruhani digoyang-goyang perlahan. Namun Ruhani tetap diam begitu juga. Sensitif sungguh jika soal poligami dibangkitkan. Padahal dia sengaja mahu mengusik.
“Hani...” seru Adha lagi. Namun sesaat kemudian, dia ketawa.
“Yang awak tergelak-gelak ni, kenapa? Awak tahu tak saya tengah marah lagi ni?” soal Ruhani, tak puas hati bila Adha memujuk separuh hati. Macam tak sudi pun ada!
“Tiba-tiba saya rasa kelakar pula. Awak tahu kan dalam bahasa Melayu, honey maksudnya madu?”
"Awak cakap apa tadi?" Meninggi suara Ruhani.

Namun Adha hanya ketawa. Tak peduli walaupun disoal Ruhani bertalu-talu.